Ingen har väl undgått att märka hur elpriserna skjutit i höjden den senaste tiden. Upprörda villaägare och företagare har höjt sina röster och krävt att landets ledare och politiska partier tar sitt ansvar och hjälper de som drabbats. Alla har samma agenda och kräver samma sak: Lägre elpris

Vissa villa och husägare har fått se månadsfakturor på över 10 000 kronor vilket drabbat hela deras ekonomi.

Elkompensation 2021 och 2022

Dessa skenande elpriser ledde till att riksdagen tog ett snabbt beslut och införde den så kallade ”elkompensationen”.

Denna kompensation började gälla för elkostnader under december 2021 samt januari och februari 2022. Sedan dess har dessutom riksdagen förlängt kompensationen till hushåll i hela Sverige så den även gäller under mars månad 2022.

Här kan du läsa mer om vilka regler och förutsättningar som gäller för elkompensation: https://www.regeringen.se/artiklar/2022/01/fragor-och-svar-elpriskompensation/

För hur mycket elförbrukning kan du få stöd?

Taket för elkompensation stödet kommer vara max 2000 kWh, men under mars månad sänks golvet till 400 kWh. Det senare för att ännu fler ska omfattas av stödet / kompensationen.

Orsaker till de skenande elpriserna sista tiden

En starkt bidragande anledning till att vi på höjda elpriser den senaste tiden (början av 2022) har självklart varit Rysslands invasion av Ukraina vilket skapat oro och turbulens på energimarknaden. Vilket i sin tur lett till energibrist och därmed höjda elpriser för konsumenter i hela Europa.

Byta elbolag – Ett bra sätt att sänka kostnaderna

Förutom att söka bidrag / kompensation från staten är detta ett utmärkt tillfälle att se över dina elavtal och byta elbolag. Genom att göra ett aktivt elbolags val kan du få lägre elpris och dramatiskt sänka dina elkostnader över året.

Genom att använda dig av olika jämförelse sidor på nätet kan du relativt omgående se om du inte kan förbättra villkoren för dina elavtal.

Många tusentals villa-, hus- och övriga bostadsinnehavare har redan bytt elbolag och därmed sparat 1000-tals kronor årligen.

Så ta chansen att redan idag få rätt elavtal som är anpassat efter dina förutsättningar.